פרופסור עופר ארז
תחומי עיסוק יילוד וגניקולוגיה
הריון בסיכון גבוה – גורמים ודרכי טיפול
פרופסור
רופא מומחה במיילדות וגניקולוגיה
תחום עיסוקו המרכזי הינו ניהול הריונות בסיכון גבוה, רפואת האם
והעובר ומחקר במיילדות ברמה עולמית.
לפרופ' עופר ארז מינוי כפרופסור מן המנין במיילדות
וגינקולוגיה באוניברסיטת בן גוריון שבנגב,
ובאוניברסיטת State Wayne בדטרויט, מישיגן,
ארה"ב.
פרופסור עופר ארז תחומי ההתמחות: מיילדות וגניקולוגיה, רפואת אם ועובר, הכוללת ניהול הריונות בסיכון ללידה מוקדמת, רעלת הריון, האטה בגדילת העובר וכן הפלות חוזרות, דיקורי מי שפיר, וניתוחים קיסריים.
פרופסור עופר ארז נושאי המחקר המרכזיים: לידה מוקדמת, רעלת הריון, עיכוב בגדילת עובר, מניעת סיבוכים מיילדותיים, DIC והפרעות אחרות במערכת הקרישה בהריון."
מהו הריון בסיכון גבוה ואילו יכולות נדרשות מרופאים המתמחים בתחום זה?
"הריון בסיכון גבוה הוא כל הריון בו יש סיכון כלשהו לאם ולתינוק בשל: לידה
מוקדמת, הפרעה בהתפתחות העובר, רעלת הריון וגורמים נוספים.
היכולות הנדרשות מהרופאים הן:
קרדיולוגים – למשל במקרים של נשים הסובלות ממום לבבי או הפרעה באחד המסתמים בלב, יש להבין מהעבודה עם הקרדיולוג את משמעות ההפרעה ומה אופן הטיפול המתאים.
מומחי קרישה - להתדיין עימם לגבי טיפול אופטימלי במקרים שונים, כמו למשל תסמונת אנטי-פוספולידית (APLA).
אנדוקרינולוגים – לעבוד מולם במקרים של סכרת הריון."
היריון בסיכון גבוה
סיבוכי הריון ודרכי המניעה
"בעבר, סיבוכי הריון אותרו רק במעקב שנערך בשלבים מתקדמים של ההיריון. לעומת זאת, בשנים האחרונות פותחו בדיקות והערכות מתקדמות, המאפשרות לאתר את הנשים בסיכון כבר בתחילת ההיריון, לטפל בהן בהתאם ובכך להפחית את שכיחות וחומרת הסיבוך. מניעה של לידה מוקדמת מפחיתה תחלואה עוברית כמו שיתוק מוחין וכן תמותה של יילודים."
דוגמאות לסיבוכי הריון והטיפול בהם
"נשים עם צוואר רחם מקוצר - איתור צוואר רחם מקוצר בתחילת הטרימסטר השני להריון מעיד על סיכון מוגבר ללידה מוקדמת. נשים אלו מטופלות על ידי פרוגסטרון, המוריד את קצב התקצרות צוואר הרחם ומפחית ב-50% את שכיחות הלידה המוקדמת.
רעלת הריון - קיימות היום בדיקות דם אותן ניתן לבצע כבר במהלך הטרימסטר הראשון, המאפשרות לאתר נשים בסיכון לרעלת הריון. באופן זה ניתן להעניק לאותן נשים טיפול ספציפי, המונע את רעלת ההיריון או דוחה אותה לשלב מאוחר יותר בהיריון ובכך מפחית מחומרתה.
זיהום ברחם - עובר שנולד מוקדם, נחשף לתהליכים עוינים ברחם שגרמו לו להפעיל לידה או שהיה צורך בהתערבות, בכדי ליילד אותו מוקדם. כיום מבינים שהתהליכים הפתולוגים המתרחשים ברחם, משפיעים על תוצאות היילוד הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. תינוק שנולד מוקדם והיה חשוף לדלקת/זיהום ברחם או שבשליה שלו הייתה מחלה של כלי דם, יהיה בעל סיכוי גבוה יותר לסבול מבעיות התפתחות נוירו-מוטוריות.
תחום נוסף שמתפתח כיום, הוא ההכרה שמחלות או תנאים לא אופטימליים בתקופה העוברית, משפיעים על התחלואה של אותם תינוקות בעתיד וכמבוגרים, הם עלולים לסבול מהשמנה, יתר לחץ דם, סכרת ועוד.
בארץ, שיעור הלידות המוקדמות הינו כ-7%, הנתונים דומים לאירופה עם מגמת ירידה, בזכות טיפולים מונעים.
ניתוח קיסרי ושליית פתח - ניתוח קיסרי הינו הניתוח הנפוץ בעולם. בארץ שיעור הניתוחים הקיסריים הוא סביב 17-18%, נמוך יחסית לארה"ב, בה השיעור הינו כ-30%. ניתוח זה משפיע לא רק על ההיריון נוכחי אלא גם על ההריונות הבאים, הן מבחינת היכולת ללדת לידה וגינלית והן מבחינת סיבוכי הריון, כאשר אחד הסיבוכים הוא שליית פתח. בחלק מההריונות, השלייה משתרשת בחלקו הפנימי של צוואר הרחם - שליית פתח, החוסמת את תעלת הלידה כך שלא ניתן לבצע לידה וגינלית. מצב זה כרוך בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת, בשל דימום אימהי שיסכן אותה. כמו כן בנשים עם ניתוחים קיסריים קודמים, נוכחות שליית פתח כרוכה בעלייה בסיכון לשלייה נעוצה, החודרת עמוק מדי לרחם."
מחקר לבדיקת הקשר בין הפגמים בשליה ללידה מוקדמת
"במחקר שערכנו במרכז הרפואי אוניברסיטאי סורוקה ופורסם בכתב העת היוקרתי PLOS ONE, רצינו לבדוק האם יש קשר בין ההפרעה הפתולוגית בשלייה, לבין מה שקורה ביילוד בימים הראשונים.
כיוון שהיו לנו נתונים על הפעילות המוחית של העוברים ממכשירי הניטור, רצינו לבדוק את הקשר בין ההפרעות בשליה, לרישומים במוח של תינוקות שנולדו בהריונות מסובכים. הבדיקה הראתה כי נגעים בשליה, הובילו לחסימת כלי דם ולהפרעה בזרימת הדם אליה ובתוכה. מצב זה הפחית באספקת החמצן וחומרי המזון לעובר. ייתכן שמצב זה גרם ללידה מוקדמת ולפגיעה בפעילות המוחית של הפגים."
דוגמאות למקרים מוצלחים בטיפול בהריון בסיכון
"ההצלחה בטיפול בהריונות בסיכון גבוה הינה אחד הדברים המתגמלים ביותר ברפואה. זכור לי במיוחד המקרה המרגש של יולדת לאחר טיפולי פוריות, אשר אושפזה במחלקתנו בסורוקה, החל מהשבוע ה-28 להריונה, בשל סיבוך הריון נדיר. מכיוון שהשליה כיסתה את צוואר הרחם באופן חלקי ובנוסף, כלי דם עובריים עברו מעל צוואר הרחם, הייתה סכנה לדימום עוברי. לשמחתי, היולדת ילדה פג בריא במשקל 1.7 ק"ג, בחודש השביעי. כתבה על המקרה יוצא הדופן פורסמה באתר NRG.
יולדת אשר איבדה שלישיה בשבוע מוקדם מאוד, בשל רעלת הריון. לשמחתי, בהריון שלאחר מכן, הצלחנו להביא ללידה במועד של תינוק בריא.
יולדת אשר היה צורך לילדה מוקדם עקב רעלת הריון והתינוק נפטר מסיבוכי פגות. בהריון שלאחר מכן, עקבנו וטיפלנו בה במסגרת הריון בסיכון גבוה והצלחנו להשיג לידה של תינוק בריא במועד.
יולדת עם רחם שרירני ואי ספיקת צוואר הרחם, אשר עם ליווי צמוד הצליחה ללדת תינוק בריא."
טיפולים עתידיים
"עם התפתחות האמצעים לזיהוי נשים בסיכון מוגבר לסיבוכי הריון כגון: אורך צוואר הרחם, בנשים בסיכון ללידה מוקדמת ורמות סמנים ביוכימיים בדם האם בטרימסטר הראשון, לנשים בסיכון לרעלת הריון, עובדים כיום על הכנסת טיפולים חדשים למניעת סיבוכי הריון.
לגבי רעלת הריון - בנוסף לאספירין שניתן כיום, ישנם מחקרים הבודקים יעילות סטטינים (המשמשים במבוגרים לטיפול ברמות גבוהות של כולסטרול) למניעת רעלת הריון, כמו כן מתן מטפורמין, המשמש כטיפול כנגד סוכרת למניעת רעלת הריון בנשים עם מסת גוף מאוד גדולה(BMI>35 ).
בנוסף לכך, הייתי שותף למחקר בו הצלחנו לאתר בבדיקת דם שנערכה סמוך לסקירת המערכות, 80% מהנשים שסבלו מאוחר יותר ממות עובר תוך רחמי. על סמך תיאורי מקרה, יתכן ונשים אלו ייהנו אף הן מסטטינים אבל הנושא עדיין דורש בדיקה מעמיקה."